Vespadiscovery, de mooiste manier om de mijnregio Genk en omstreken  te ontdekken

La Dolce Vita route

La Dolce Vita route

Een route van ongeveer 65 km, perfect om je hele dag te vullen. De route zal je leiden langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Genk

LABIOMISTA

Een heerlijk ritje met de Vespa dat start op onze vertreklocatie te Zwartberg en waar je eerst langs LABIOMISTA komt. Stap binnen in de wondere wereld van Kunstenaar Koen Vanmechelen.
LABIOMISTA bevindt zich op een site met een rijke geschiedenis die start in de 20ste eeuw. In 1901 werd steenkool ontdekt in de regio Limburg, waarna 3 mijnzetels gevestigd werden in Genk. De eerste gebouwen van de mijn van Zwartberg werden ingehuldigd in 1910. De hoogdagen kent de mijn mid jaren 50, maar in 1966 werd de laatste wagon kolen al bovengehaald. De schachttorens werden afgebroken en de directeursvilla werd verkocht aan de familie Wauters, zij baatten op de terreinen vanaf 1970 een private zoo uit. Deze sloot in 1997 de deuren. Na 22 jaar krijgt het gebied met LABIOMISTA een nieuwe, toekomstgerichte bestemming.
Website LABIOMISTA

LABIOMISTA
LABIOMISTA

KRC Genk stadion en Waterschei tuinwijk

Vanuit LABIOMISTA gaat de route verder en rijden richting De Cegeka Arena, het stadion van voetbalclub KRC Genk. Dit is met 23.718 plaatsen het op vier na grootste stadion van België. In de buurt van het stadion en de terril ligt de tuinwijk van Waterschei. Een vroegere mijnwerkerswijk met veel groen en open ruimtes. De Multiculturele buurt telt meer dan 60 nationaliteiten.

Stadion KRC Genk
Waterschei tuinwijk

Thor Park

Na de rit door de tuinwijk van Waterschei komen we aan het Thor Park waar je eventueel het Mijndepot kunt bezoeken of heerlijk kunt lunchen in het restaurant Partaasch
Thorpark is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei, en is sinds 2018 onderdeel van het Nationaal Park.
Je vindt hier alles wat de Hoge Kempen te bieden heeft: mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, een mooie beekvallei, jeneverbessen en landduinen. Enkele opvallende gebouwen kruiden het landschap: de steenkoolmijn van Waterschei (Thor Central). Wie wil zien waar de kandidatuur van UNESCO over gaat, krijgt hier een mooie staalkaart. Je kan er al uitgebreid wandelen, maar een toegangspoort in het gekende recept van de andere poorten is er nog niet.
Thor Central zal in de toekomst wel een functie als toegangspoort krijgen. Nu kan je dit gebouw dat dienst doet als evenementencentrum wel vrijblijvend bezoeken, een rondleiding volgen of een hapje of drankje nuttigen in een prachtig historisch kader. Thor Central is daarnaast het kloppend hart van een groeiend bedrijven- en wetenschapspark waar technologie, onderzoek, energie en innovatie centraal staan.
Website Thor Park
Thor Park info (bron: Nationaal Park Hoge Kempen)

Thor Park
Thor Park

Mijndepot van Waterschei en mijnterril

Aan het Thor Park bevindt zich ook het mijndepot van Waterschei. Dit is een unieke belevenis in Limburg.
Oud mijnwerkers hebben een mooi en volledig mijnmuseum gebouwd in het hoofdgebouw van de koolmijn van Waterschei. Een bezoek aan deze unieke plaats zal je niet snel vergeten.
In Waterschei reiken het verleden en de toekomst elkaar de hand. Want deze koolmijn wordt een bedrijvenpark dat de energie van de toekomst zal vormgeven. Maar de mijnwerkers blijven op post en vertellen je graag en vol vuur hun verhaal over werken en leven in en rond de koolmijn.
Website Mijndepot

Aan de voet van de terril, achter Thor Park, vind je prachtige overdekte picknickplaatsen. Heerlijk om middenin de natuur je batterijtjes weer op te laden. Wil je tijdens je wandeling dus even uitrusten of extra genieten van de omgeving dan kan je hier je picknick nuttigen.

De kortste weg naar de top
Aan de terril van Waterschei, rechts van het hoofdgebouw van Thor Park, Thor Central, wijzen Steenmannetjes of steenstapels van basaltstenen je de kortste weg naar de top van de oude steenkoolberg. Op een route van 2 km om precies te zijn. Iedereen is ze wel eens tegengekomen tijdens de wandeling, ergens plots en onverwacht, een verrassing waar je zelf aan móét meewerken. Probeer maar eens te weerstaan aan de verleiding zelf steenmannetjes te maken, het is onmogelijk! Draag zelf jouw steentje bij. Het eindpunt van de wandeling is een adembenemend uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Eenmaal boven kan je op adem komen terwijl je geniet van het prachtig groen uitzicht over het mijnterrein.

Mijndepot
Terril Waterschei
Steenmannetje

Kattevennen en Heempark

Van hieruit rijden we verder naar Kattevennen (een van de toegangspoorten van het nationaal park hoge kempen). Hier bevindt zich ook de cosmodroom waar je sterren kan spotten of de oerknal kan beleven en reis je 13.8 miljoen jaar terug in de tijd (zie website voor de voorstellingen).
Ook hier heb je verschillende mogelijkheden om te picknicken. Een leuk plekje is de picknick cocoon.
Vanaf Kattevennen rijden we verder langs het Heempark. Dit park ligt tussen Kattevennen en het centrum van Genk. Kuier er langs de vijvers en hooilanden en maak kennis met kleine boerderijdieren. Of neem een kijkje in de bijenhal, een Kempense bakoven of de gloednieuwe speeltuin.
Website Kattevennen
Website Heempark

Cocoon
Kattevennen
Speeltuin Heempark

Stad Genk

Even op adem komen in het midden van de stad? Dat kan perfect in het Molenvijverpark, een groen rustpunt van 10 ha groot aan de lengteas van de Dorpsvallei. Het dankt zijn naam aan de vijver langs de oude watermolen, wat nu een restaurant is. Eendjes voeren, uitblazen op een bankje, picknicken aan de design tafels van Camp Carré ... Jong en oud kunnen hier lekker ontspannen.
Het Molenvijverpark maakt deel uit van het stadspark aan de Molenstraat, dat je vrij kan bezoeken. In het zonnewijzerpark, een ander deel van het Genkse stadspark, vind je 12 unieke zonnewijzers. Dit park legt de link met de educatieve bezienswaardigheden in het Heempark en Kattevennen. Ontdek prachtige kunstwerken en indrukwekkende staaltjes wetenschap.
Van het zonnewijzerpark rijden we door langs Genk centrum. Genk is de tweede winkelstad van België. Dat is zeker niet te missen wanneer je door Genk loopt. In de drie winkelcentra, om het makkelijk te maken heten deze Shopping 1, 2 en 3, vind je een uitgebreide selectie van winkels. Tussen het winkelen door is het gezellig op één van de vele terrasjes.
Website Toeristische info stad Genk

Molenvijverpark
Molenvijverpark
Genk Centrum

C-mine

Van het Centrum rijden we verder en komen zo langs De Heilig Hartkerk van Winterslag, één van de zogenaamde mijnkathedralen, gebouwd in opdracht van de eigenaars van de steenkoolmijn van Winterslag om dan verder richting C-mine te rijden.
De plek waar verleden, design en cultuur samenkomen.
C-mine is de creatieve hotspot van Genk. Het mijnverleden vormt er de inspiratiebron voor design, kunst, creativiteit en innovatie. Stap het indrukwekkend Energiegebouw binnen en je voelt het stromen. Ga onder de grond in C-mine expeditie. Anekdotes en geluiden uit de ondergrond, een doolhof van gangen en een klim tot wel 60 meter hoog. In het echt…en met audioguides! Benieuwd hoe jij eruitziet als mijnwerker in de jaren 50? Maar ook boven de grond valt er vanalles te beleven! Verdwaal in het Labyrint, ga smullen in de Vennestraat of ontdek design in Studio Pieter Stockmans. C-mine is een plek waar je met het hele gezin kan genieten!
Website C-mine

Heilig Hart kerk
C-mine
C-mine

Winterslag

Van C-mine rijder we verder langs de tuinwijk Winterslag. De mijncité van Winterslag omvat verschillende deelwijken, die in eerste instantie door Brusselaar Adrien Blomme zijn ontworpen vanaf 1912.
De ten oosten van de spoorlijn gelegen wijk, meer bepaald de Eerste Cité, die vanaf 1912 werd uitgebouwd als tuinwijk en verder tijdens de jaren 1920, was voorzien voor ingenieurs, het hogere kaderpersoneel, bedienden en geschoolde arbeiders. Zeker in het oostelijk deel hiervan treedt sociale vermenging op, waardoor ook op architecturaal vlak het onderscheid tussen de huisvesting van deze groepen minder sterk aanwezig is. De westelijke cité die verder van de mijn gelegen was, was bedoeld voor arbeiders en werd door Société des Habitations à Bon Marché de Genck-Winterslag uitgebouwd, namelijk tijdens de jaren 1920 de Tweede Cité ten zuiden van de Noordlaan en na de Tweede Wereldoorlog de noordelijke Vierde Cité. Ten westen van en aansluitend bij de Eerste Cité, werd de zogenaamde Derde Cité gerealiseerd tijdens de vroege jaren 1930, eveneens door de Société Anonyme d’Habitations à Bon Marché. De ontwerpplannen van Blomme werd hier niet langer gerespecteerd, waardoor een heel uniform en monotoon geheel van arbeiderswoningen werd gebouwd, waarbij de tussenliggende, vrije gronden in de jaren 1980 werden ingevuld met sociale huisvestingsprojecten, die voorbijgingen aan de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit van de tuinwijk. Hierdoor is dit het meest onsamenhangende deel van de mijncité.

Winterslag Vennestraat
Winterslag Tuinwijk
Winterslag MijnCité

Fatih Moskee

De Fatih Moskee in Winterslag, de eerste moskee in Genk, zo'n 40 jaar geleden gebouwd, was te klein geworden
De Fatih moskee in Winterslag werd in 1975 opgericht door Turkse mijnwerkers. Al snel bleek dat de vierhonderd plaatsen in de moskee ontoereikend waren. Zeker op religieuze feestdagen was het dringen om binnen te geraken. De vereniging van de moskee besliste om de mouwen op te rollen en niet alleen te zorgen voor uitbreiding, maar ook voor uitstraling. Niet alleen is de moskee groter geworden met koepel en minaret, ook de ontmoetingsruimte biedt nu toegang aan heel wat meer mensen. Vroeger konden zo’n vierhonderd gelovigen terecht in de moskee. Nu is dat meer dan het dubbele. De totale oppervlakte, inclusief ontmoetingsruimte, bedraagt bijna tweeduizend vierkante meter.

Fatih Moskee
Fatih Moskee

Bokrijk

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert!
Laat je onderdompelen in het verhaal over vakmanschap en steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers. Verdiep je in de kunst van het brood bakken of kom in museumbrouwerij het Paenhuys alles te weten over het historisch bierbrouwen.
Het Openluchtmuseum ligt in een 550 hectare groot park waar zich ook het vijvergebied De Wijers bevind.
Website Bokrijk

Bokrijk
Bokrijk

De Maten

Na Bokrijk rijden we verder en komen we langs de Maten.
Natuurgebied De Maten, in de provincie Limburg, tussen Genk en Hasselt, is een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. De wandelroutes lopen tussen de heide en langs vijvers met wuivende rietkragen. Het natuurgebied maakt deel uit van vijvercomplex De Wijers. Met een beetje geluk zie je via de kijkwanden een roerdomp.
In november 2020 kocht Toerisme Vlaanderen de historische Slagmolen aan, gelegen tussen de natuurgebieden De Maten en de Stiemerbeekvallei. Toerisme Vlaanderen heeft de ambitie om de site, samen met Natuurpunt, opnieuw te doen heropleven! Een renovatie van de molen zodat deze terug maalvaardig wordt, staat momenteel op de agenda. Zo kan deze plek, die altijd symbool stond voor het verenigen van mensen, opnieuw een warme welkom zijn voor Genkenaren, als bezoekerscentrum voor de omliggende waardevolle natuur.
In tussentijd baat Natuurpunt Genk een Buitenbar uit in de tuin van de Slagmolen, en dit elke woensdag, zaterdag én zondag tussen 13 en 17 uur (van juni t.e.m. september is de Buitenbar op zondagen langer geopend, nl. van 12u tot 18u).

Van hieruit rijden we verder richting ons eindpunt(startlocatie ) te Zwartberg.

De Maten
De Maten